الدخيل، يوسف يعقوبالخير الله, محمد علي2022-05-182022-05-1820101958https://drepo.sdl.edu.sa/handle/20.500.14154/3982Al-Hassa region is located within the arid regions experiencing a decline in groundwater levels and the lack of quantity, so comes the main objective of this study is "estimate water consumption of potatoes in Al-Ahsa," which carried out this study in plant training and agricultural research of the University of King Faisal, in the growing seasons. using the method and compare Lysimeters indirect methods based on climatic data. From the results of this study, average water consumption seasonal potatoes Using Lysimeters during the seasonal study 5740 m3/ha, and the rate of evaporation-transpiration of the actual 2.25, 4.09, 7.71, 5.84 mm/day during the first month, second, third, and fourth, respectively. Compared to a reference crop alfalfa crop, 3.51, 4.11, 6.66, 7.89 mm/day during the first month, second, third, and fourth, respectively. The average value of crop coefficient for potato 0.75, 0.95, 1.19, 0.79 during the various stages of growth. The results have pointed of that cultivation of potato crop in Al-Hasa area was good depending on its consumption of water comparing with the other crops. The data of Penman-Monteith method for determining the water consumption was the closest one to the data obtained from Lysimeters method.تقع منطقة الأحساء ضمن مناطق جافة تعاني من انخفاض في مناسيب المياه الجوفية ونقص كمياتها، يأتي الهدف الرئيس لهذه الدراسة وهو تقدير الاستهلاك المائي لمحصول البطاطس في منطقة الأحساء"، حيث نفذت هذه الدراسة في محطة التدريب والأبحاث الزراعية التابعة لجامعة الملك فيصل بالأحساء، في موسمين زراعيين باستخدام طريقة الليسيمترات ومقارنتها بالطرق غير المباشرة المعتمدة على البيانات المناخية. ومن خلال نتائج هذه الدراسة بلغ معدل الاستهلاك المائي الموسمي لمحصول البطاطس باستخدام الليسيمترات خلال موسمي الدراسة 5740م / هكتار، ومعدل البخر - نتح الفعلي 2.25 ، 4.09 ، 7.71 ، 5.84 مم /يوم خلال الشهر الأول، الثاني الثالث والرابع على التوالي مقارنة بمحصول البرسيم كمحصول مرجعي 3.51 ، 4.11 ، 6.66 ، 7.89 مم /يوم خلال الشهر الأول، الثاني، الثالث، والرابع على التوالي. وكان متوسط قيمة معامل المحصول للبطاطس 0.75 ، 0.95 ، 1.19 . ، 0.79 خلال مراحل النمو المختلفة. وخلصت الدراسة إلى أن التوسع في زراعة محصول البطاطس في منطقة الدراسة (الأحساء) جيد، لما يستهلكه من مياه أقل مقارنة بما تستهلكه بعض المحاصيل المزروعة في المنطقة. مع الإشارة إلى أن طريقة حساب الاستهلاك المائي لمحصول البطاطس باستخدام معادلة بنمان - مونتيث جاءت أقرب الطرق المستخدمة لنتائج الليسيمترات104ar-SAتقدير الاحتياجات المائية لمحصول البطاطس في واحة الأحساءThesis