Changes in postmortem shelf-life indices of fish aquacultured in saudi arabia and stored in ice

No Thumbnail Available
Date
2001
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Saudi Digital Library
Abstract
Changes in the shelf life indices of iced aquacultured fish species (tilapia hybrid (Oreochromis niloticus x Oreochromis aureus) and the Common Carp (Cyprinus Carpio)} in Saudi Arabia and marine fish species from the Arabian Gulf {Shaeri (Lethrinus miniatus) and Hamour (Epinephelus chlorostigma). Physical, chemical, microbiological and sensory evaluations were performed at 0, 3, 5, 7, 10 and 13 days postmortem. Initially marine fish had slightly higher water activity (a.) than aquacultured fish. Generally none of the fish species had a below 0.9. Throughout the storage p period marine fish species had higher (P < .05) Hunter L* and b* and less a* values than aquacultured fish species. Expectedly, initial trimethylamine (TMA) values were higher (P < .05) in marine than in aquacultured fish species. TMA values increased with storage period, yet none of the species under investigation reached the rejection (30 mg TMA-N/100g) level. Initially aquacultured fish had higher (P <.05) total volatile basic nitrogen (TVBN) values than marine fish but none of the aquacultured fish species reached the rejection level (30 mg/100g) at any time of the storage period. Definitely marine fish species reached that limit by day 4 of storage. Initially and throughout the storage period tested, aquacultured fish had higher free fatty acids% (FFA) than marine fish species. Only TM and Carp reached the rejection limit of FFA (1.5%) by day 9 of storage All fish species under investigation had thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) values of >0.6 mg MA/kg fish i.e they reached the rejection limit before the 7th day of storage. Relatively Tilapia female followed by Shaeri had the best lipid stability among all the species tested. None of the aquacultured fish species reached the maximum microbiological (TPC) limit (log 7.0 CFU/g) set by the ICMSF for fresh fish. However Hamour exceeded that limit by the 7th day of storage. Regardless of the fish type all microbial counts increased with the increase in storage period. Sensoryly the keeping time of the different fish species were found to be around 6.33, 9.44, 10.66, 10.9 and 11.0 days for Hamour, Carp, TF, Shaeri and TM, respectively.
Description
تم دراسة التغيرات في مؤشرات صلاحية الأسماك المثلجة المستزرعة بالمملكة العربية السعودية هجين سمك البلطي (أوريو كرومس نايلوتكس x أوريو كرومس أوريس ) ذكر وأنثي و ذكر سمك الكارب ( سبرينس كاربيو ( } و الأسماك البحرية الشعري (ليثرانس منيلس ) و الهامور (ايبنيفيلس كلور و استقما ( من الخليج العربي . قيمت العينات فيزيائيا، كيميائيا ، ميكروبيولوجيا و حسيا بعد ،۳،۰، ،٧،٥، ١٠ و ١٣ يوما من التخزين . كان النشاط المائي للأسماك البحرية أعلي قليلا من نظيره للأسماك المستزرعة و بصفة عامة لم ينخفض النشاط المائي لأي من الأسماك إلى أقل من ٠٫٩٠ . طوال فترة التخزين حصلت الأسماك البحرية علي أعلي قیم هنتر Land be و أقل من نظيرتها في الأسماك المستزرعة كالمتوقع كانت القيم الابتدائية لثلاثي ميثيل الأمين في الأسماك البحرية أعلي (0.05>P) مما في الأسماك المستزرعة. ازدادت قيم ثلاثي ميثيل الأمين بزيادة فترة التخزين لكل الأصناف ولكن لم تصل أي من أصناف الأسماك تحت الدراسة إلى ٣٠ مجم ثلاثي ميثيل الأمين / ۱۰۰جم و الذي تعتبر عنده الأسماك فاسدة احتوت الأسماك المستزرعة ابتداء علي قواعد نتروجينية كلية أعلي (0.05>P) من الأسماك البحرية و لكن لم تصل أي من الأسماك المستزرعة حد الرفض ( ۳۰ مجم قواعد نتروجينية كلية متطايرة / ١٠٠جم) في أي فترة من فترات التخزين وبالتأكيد وصلت الأسماك البحرية الي ذلك الحد في اليوم الرابع للتخزين منذ البداية و خلال فترات التخزين المختبرة كانت نسبة الأحماض الدهنية الحرة أعلي في الأسماك المستزرعة عنها في الأسماك البحرية وصلت نسبة الأحماض الدهنية الحرة في ذكر سمك البلطي و الكارب الي حد الرفض ( ١,٥ ) عند اليوم التاسع للتخزين. كانت كمية المواد المتفاعلة مع حمض ثايو بار بتيورك لجميع الأصناف أعلي من ٦ر٠ مجم/كجم عند اليوم السابع للتخزين مما يعني أنها جميعا وصلت الحد الذي تعتبر عنده الأسماك متزنخة قبل اليوم السابع نسبيا كانت دهون أنثي البلطي تليها دهون الشعري هي الأفضل استقرارا بين الأصناف المختبرة. لم يصل أي صنف من الأسماك المستزرعة للحد الميكروبي الأقصى ( العد البكتيري الكلي ) الذي وضعته الـ ICMSP للأسماك الطازجة بينما وصلت أسماك الهامور هذا الحد عند اليوم السابع للتخزين بغض النظر عن نوع السمك إزدادت الأعداد الميكروبية بزيادة فترة التخزين . حسيا كانت فترات القبول للأصناف المختلفة ،٦,٣٣، ٩,٤٤ ، ٦٦٠ ، ۹،۱۰ ، ۱۰ و ۱۱ يوم للهامور، الكارب أنثي البلطي الشعري و ذكر البلطي علي التوالي.
Keywords
Aquacultured fish, Marine fish, Shelflife, Tilapia, postmortem changes, Carp, TMA, TVBN, TBARS, Sensory evaluation, Microbiological evaluation, Hunter color values
Citation
Collections